Ga naar hoofdinhoud

Scouting biedt tegenhanger werkdruk school

Veel kinderen ervaren een te hoge werkdruk op school. Dat komt naar voren uit onderzoek van de Kinderombudsvrouw, die tijdens haar Kinderrechtentour door Nederland zo’n 2.000 kinderen naar dit onderwerp vroeg. Daarnaast geven kinderen aan dat ze op zoek zijn naar echte aandacht. “Ik heb echt het idee dat de aandacht schraler is, dat er te hoge eisen worden gesteld aan kinderen. Ze moeten voldoen aan het mooie plaatje, slim zijn, goede cijfers halen. Misschien moeten ouders meer praten en minder opvoeden. Laat ze wat ruimte!”, aldus Margrite Kalverboer.

Bij Scouting krijgen meiden en jongens ook de kans zich te ontwikkelen, maar door de stimulerende omgeving en uitdagende activiteiten ervaren ze dit als iets positiefs. Plezier en vriendschap staan bij Scouting namelijk centraal. De niet-formele manier van leren bij Scouting zit tussen formeel (op school, met vastgestelde doelen en eisen) en informeel (spontaan, in het dagelijks leven) leren in. Zo doen kinderen ook veel sociale vaardigheden op waar ze levenslang profijt van hebben.

Scouting is niet competitief, het gaat om samenwerken: ontdekken dat je met elkaar meer leert en verder komt. Door de afwisseling van activiteiten binnen Scouting is er altijd een activiteit waar kinderen goed in zijn. Zo ontdekken ze dat het niet erg is als ze minder goed zijn in het ene, omdat hun talenten op een ander vlak naar voren komen. Dit levert een wezenlijke bijdrage aan het zelfvertrouwen van kinderen.

Back To Top